Jedno zadanie chemia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Doniczus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 143
Rejestracja: 05 maja 2010, 03:41
Podziękowania: 127 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Jedno zadanie chemia

Post autor: Doniczus »

Pierwiastek IND jest mieszaniną 2 izotopów o masach atomowych 113u i 115u. Oblicz procentową zawartość tych izotopów w przyrodzie, jeżeli wiesz, że masa atomowa indu wynosi 11, 818u.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

coś chyba pomieszałaś
sprawdziłem, masa atomowa indu wynosi 114,818u.

x - procentowa zawartość izotopu indu 113

\(113u\cdot x+ 115u\cdot (100-x)=100 \cdot 114,814u
113x+11500-115x=11481,4
2x=18,6
x=9,3\)


ind o masie atomowej 113u stanowi 9,3%, a izotop o masie atomowej 115u stanowi 90,7%
Doniczus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 143
Rejestracja: 05 maja 2010, 03:41
Podziękowania: 127 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Doniczus »

No tak ''mała'' pomyłka. dziękuję bardzo za rozwiązanie :)
ODPOWIEDZ