oblicz masę gazu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

oblicz masę gazu

Post autor: gaskaaa »

jaka jest masa gazu zawartego w zbiorniku o pojemności V=66,5 m3. Temp.gazu T=303K a ciśnienie p=1,00*10^5 Masa molowa = 26,44 kg/kmol.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(pV=nRT
n=\frac{m}{M}
pV=\frac{mRT}{M}
pVM=mRT
m=\frac{pVM}{RT}\)
ODPOWIEDZ