Ruchome schody ..

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kilkaminutzemna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 22 mar 2010, 14:10

Ruchome schody ..

Post autor: kilkaminutzemna »

Ruchome schody o długości 20m poruszają się w dół z V1= 1 m/s względem ścian budynku. Chłopiec idący po schodach znalazł się na górze po upływie 40s. Z jaką prędkością V2 poruszał się on względem ścian budynku i jaka była jego prędkość V3 względem stopni schodów?

Pozdrawiam.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Prędkość chłopca względem ścian:
\(v_2=\frac{20m}{40s}=0,5\frac{m}{s}\)

Względem schodów: \(v_3=0,5+1=1,5\frac{m}{s}\)
kilkaminutzemna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 22 mar 2010, 14:10

Post autor: kilkaminutzemna »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ