Dla jakich liczb f(x) jest l.pierwsza i szyfrogram

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Barver
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 maja 2010, 20:50

Dla jakich liczb f(x) jest l.pierwsza i szyfrogram

Post autor: Barver »

Witam, pilnie potrzebuje pomocy do tych dwoch zadan, kompletnie sie w nich nie lapie :(

1. Niech \(f(x) = 2x^{2} + 11, x = 0,1,2, ...\)
Dla jakich liczb \(x, f(x)\) jest liczba pierwsza. Podac 9 przykladow. [wystarczy 1, reszte zrobie]

2. Odczytac szyfrogram [GS JDOS], jesli wiadomo, ze macierza szyfrujaca jest macierz:
\(A = \left(\begin{array}{cc}3&1\\11&4\end{array}\right)\)
ODPOWIEDZ