Przekątna przekroju osiowego walca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mathematics
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 97
Rejestracja: 26 sty 2010, 14:15
Podziękowania: 17 razy

Przekątna przekroju osiowego walca

Post autor: mathematics »

1. Przekątna przekroju osiowego walca tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze \(60^0\). Jeżeli średnica walca jest równa 8, to pole powierzchni bocznej tego walca wynosi...

2. Rozwinięcie powierzchni bocznej stożka jest półkolem o promieniu \(r= 8\) \(cm\). Pole podstawy stożka wynosi...
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1.
Średnica 2r = 8 ------------------- >r = 4
tg60 = h/8
pierw.3 = h/8 ------------------------- > h = 8*pierw.3
Pole boczne = 2*pi*r *h =2*pi*4*8*pierw.3 = 64*pi*pierw.3
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2.
Obwód podstawy = długość półokręgu o promieniu 8 cm. = 0,5*2*pi*8 = 8*pi
R ---- promień podstawy
2*pi*R = 8*pi
R = 4 cm
Pole podstawy = pi*R*R = 16*pi cm^2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ