1.Udowodnij że środki kwadratów zbudowanych na bokach równoległoboku i leżących na zewnątrz tego równoległoboku są wierzchołkami nowego kwadratu
2. Na bokach BC i CD równoległoboku ABCD zbudowano trójkąty równoboczne BMC i CND leżące na zewnątrz równoległoboku. Wykaż że trójkąt AMN jest równoboczny
Prosze pomużcie mi;))
Równoległoboki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Zadanie 1
\(45^o\)
\(|<DAB|=|<BCD|=\alpha\\
|<ADC|=|<BCD|=180^o-\alpha\\
|<O_{1}AO_{4}|=|<O_{2}CO_{3}|=\alpha+90^o\\
|<O_{4}DO_{3}|=|<O_{1}BO_{2}|=360^o-(180^o+\alpha+90^o)=\alpha+90^o\)
Trójkąty \(O_{1}AO_{4}, \ O_{2}CO_{3},\ O_{4}DO_{3}, \ O_{1}BO_{2}\) są przystające
Odpowiednie kąty przy wierzchołkach A, C, D, B są równe, a ich dwa boki to połowa przekątnej dużego i małego kwadratu, więc
\(|O_{1}O_{2}|=|O_{2}O_{3}|=|O_{3}O_{4}|=|O_{1}O_{4}|\)
Czyli czworokąt \(O_{1}O_{2}O_{3}O_{4}\) jest rombem
Przekątne kwadratu są prostopadłe, więc
\(|<AO_{1}B|=90^o\)
Ponieważ trójkątóy \(O_{1}AO_{4} \ i \ O_{1}BO_{2}\) były przystające, więc
\(|<AC_{1}O_{4}|=|<BO_{1}O_{2}|=\beta\\
|<O_{4}O_{1}O_{2}|=|<O_{4}O_{1}B|+\beta=90^o\)
Romb, którego kąty są proste jest kwadratem.
Przekątne kwadratów tworzą z bokami kąty \(|<DAB|=|<BCD|=\alpha\\
|<ADC|=|<BCD|=180^o-\alpha\\
|<O_{1}AO_{4}|=|<O_{2}CO_{3}|=\alpha+90^o\\
|<O_{4}DO_{3}|=|<O_{1}BO_{2}|=360^o-(180^o+\alpha+90^o)=\alpha+90^o\)
Trójkąty \(O_{1}AO_{4}, \ O_{2}CO_{3},\ O_{4}DO_{3}, \ O_{1}BO_{2}\) są przystające
Odpowiednie kąty przy wierzchołkach A, C, D, B są równe, a ich dwa boki to połowa przekątnej dużego i małego kwadratu, więc
\(|O_{1}O_{2}|=|O_{2}O_{3}|=|O_{3}O_{4}|=|O_{1}O_{4}|\)
Czyli czworokąt \(O_{1}O_{2}O_{3}O_{4}\) jest rombem
Przekątne kwadratu są prostopadłe, więc
\(|<AO_{1}B|=90^o\)
Ponieważ trójkątóy \(O_{1}AO_{4} \ i \ O_{1}BO_{2}\) były przystające, więc
\(|<AC_{1}O_{4}|=|<BO_{1}O_{2}|=\beta\\
|<O_{4}O_{1}O_{2}|=|<O_{4}O_{1}B|+\beta=90^o\)
Romb, którego kąty są proste jest kwadratem.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.