bryły podobne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ds10
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 kwie 2010, 20:32

bryły podobne

Post autor: ds10 »

pole powierzchnii pewnego walca jest 2 razy większe od pola powierzchni walca podobnego do niego.ile razy większa jest objętość tego walca
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Stosunek pól powierzchni podobnych brył jest równy kwadratowi skali podobieństwa. Stosunek objętości- sześcianowi tej skali. Czyli: s- skala podobieństwa:
\(s^2=2\\s=\sqrt{2}\\s^3=(\sqrt{2})^3=\sqrt{8}=2\sqrt{2}\)

Objętość jest \(2\sqrt{2}\) razy większa.
ODPOWIEDZ