diagram

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

diagram

Post autor: marlena01 »

zadanie .
3. Wykres przedstawia, jak zmieniała
się odległość psa od jego właściciela.
Korzystając z wykresu odpowiedz na
http://marlena12a.wrzuta.pl/obraz/4uobH ... bez_tytulu ->diagram przepraszam ze taki mały

pytania:
a) Jaką odległość pokonał pies w ciągu dwóch pierwszych sekund?

b) Po ilu sekundach pies się zatrzymał?

c) Ile czasu zajął mu powrót do właściciela?

d) W jakiej odległości od właściciela pies się zatrzymał?

e) Z jaką prędkością poruszał się pies do momentu zatrzymania, a z jaką — w drodze powrotnej?

f) Oblicz średnią prędkość psa. Wynik podaj w km/h.

[odp:a) 4m
b) po 3 s
c) 2 s
d) 6m
e) 2m/s; 3m/s
f) 12m
9s = 4,8km/h


jeśli da się do tego zadania to poprosze obliczenia !:)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2010, 09:34 przez marlena01, łącznie zmieniany 2 razy.
aggatka004
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 06 mar 2010, 17:26
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: aggatka004 »

jestes pewna, ze odpowiedzi sa prawidlowe?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

ona wykres pochrzaniła...
wykres_3.png
wykres_3.png (9.86 KiB) Przejrzano 1815 razy
aggatka004
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 06 mar 2010, 17:26
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: aggatka004 »

a nie sadzisz, ze pierwsze 4s i ostatnie 2s to ruch jednostajny, anie jednostajnie przyspieszony i opozniony? wtedy wykres drogi od czasu bylby czescia paraboli?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

g i h są do innego wykresu ;)

miałem jej rozwiązać te zadania na pw ale jej niezdecydowanie i totalna olewka spowodowały że podziękowałem
aggatka004
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 06 mar 2010, 17:26
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: aggatka004 »

ok. Myslalam po prostu, ze jest blad w odpowiedziach, albo ze ja zle mysle;)
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

wszytskie sa do tego zadania !
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

No, bo usunęłaś ostatnie dwie odpowiedzi: g) i h), które nie były do tego zadania.

Musisz zanalizować ten wykres. Przedstawia on odległość psa od właściciela, która zmienia się w czasie (oś pozioma to os czasu, w sekundach; oś pionowa to oś odległości, w metrach).

a) Jaką odległość pokonał pies w ciągu dwóch pierwszych sekund?

Od 0 do 2 na osi czasu odległość zmieniła się od 0 do 4 na osi odległości (sprawdź położenie punktów od 0s do 2s- zmienia się ono od 0m do 4m). Czyli odpowiedź- pies pokonał w tym czasie 4m.

b)
Po ilu sekundach pies się zatrzymał?

Zauważ, że odległość przestała się zmieniać (linia jest pozioma, czyli odległość psa od właściciela jest taka sama) od 3s do 7s. Czyli pies zatrzymał się po 3 sekundach.

c)
Ile czasu zajął mu powrót do właściciela?

Linia wykresu biegnie w dół (czyli zmniejsza się odległość do zera) w czasie od 7s do 9s- czyli powrót do właściciela zajął psu 2 sekundy.

d)
Ponieważ linia pozioma, wskazująca, że pies nie zmienia swojej odległości jest na wysokości 6 metrów, więc oznacza to, że w tej odległości od właściciela pies się zatrzymał (nie zmieniał swojej odległości).

e)
z jaką prędkością poruszał się pies do momentu zatrzymania, a z jaką - w drodze powrotnej?

Do momentu zatrzymania pies pokonał drogę równą 6m (o tyle się oddalił), zajęło mu to 3s. Prędkość tu trzeba obliczyć (podzielić drogę przez czas). Prędkość ta wynosi więc: \(v_1=\frac{6m}{3s}=2\frac{m}{s}\).
W drodze powrotnej pokonał tę samą odległość (6m), ale w czasie od siódmej do dziewiątej sekundy, czyli w ciągu 2 sekund. Prędkość powrotu jest więc równa \(v_2=\frac{6m}{2s}=3\frac{m}{s}\).

f)
Żeby obliczyć średnią prędkość psa, trzeba podzielić CAŁĄ DROGĘ PRZEZ CAŁY CZAS.
Tutaj pies pokonał 6m w pierwszej części, później nie poruszał się, na końcu pokonał znów 6m. Zatem cała droga jest równa 12m.
Cały czas jest równy 9s.
Średnia prędkość wynosi więc:
\(v_{sr}=\frac{12m}{9s}=\frac{4}{3}\frac{m}{s}\)
Trzeba tę prędkość przedstawić w \(\frac{km}{h}\). Podstawiamy zatem: \(1m=\frac{1}{1000}km,\ \ 1s=\frac{1}{3600}h\)

\(\frac{4}{3}\frac{m}{s}=\frac{4}{3}\cdot\frac{\frac{1}{1000}km}{\frac{1}{3600}h}=\frac{4}{3}\cdot\frac{1}{1000}\cdot\frac{3600}{1}\frac{km}{h}=\frac{48}{10}\frac{km}{h}=4,8\frac{km}{h}\)
ODPOWIEDZ