ciśnienie, gęstość, masa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BlackInsomnia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2010, 18:28
Podziękowania: 2 razy

ciśnienie, gęstość, masa

Post autor: BlackInsomnia »

1. Nurek znajduje się na jeziorze na głębokości 10 m . Powierzchnia błony bębenkowej ucha nurka wynosi ok. 0,5 cm ₃ , a gęstość wody wynosi 1000 kg/ m ₃ . oblicz ciśnienie hydrostatyczne na tej głębokości i siłę nacisku wody na błonę bębenkową .
2. Na ciało o ciężarze 1,5 N działa w wodzie siła wyporu o wartości 0,8 N. Jaką siłę wskaże wtedy siłomierz, do którego przyczepione jest ciało ?
3. Masa pustej menzurki wynosi 30 g . Do menzurki wlano 10 cm ₃ cieczy . Masa menzurki z cieczą wynosiła 10 g. Ile wynosi gęstość tej cieczy ?


Gdyby komuś się udało chociaż jedno rozwiązać, byłabym wdzięczna .
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

sprawdź zadanie 3

masa pustej menzurki jest cięższa od masy menzurki z cieczą??
BlackInsomnia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2010, 18:28
Podziękowania: 2 razy

Post autor: BlackInsomnia »

miało być odwrotnie .
masa pustej menzurki : 10 g .
masa menzurki z cieczą : 30 g.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.

\(M=m_m+m_c
M=m_m+\rho \cdot V
\rho \cdot V=M-m_m
\rho=\frac{M-m_m}{V}\)


\(\rho=\frac{30g-10g}{10cm^3}=2\frac{g}{cm^3}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.

najlepiej, gdybyś narysowała sobie przedstawioną sytuację na rysunku, wtedy zauważysz, że

\(Q=F_w+F_s
F_s=Q-F_w\)


\(F_s=1,5N-0,8N=0,7N\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

\(p_h=\rho \cdot g \cdot h
p_h=1000\frac{kg}{m^3} \cdot 10\frac{m}{s^2} \cdot 10m=10^5Pa=1000hPa\)


\(F=pS
F=10^5 Pa \cdot 0,5 \cdot 10^{-6}m^3=0,05N\)
ODPOWIEDZ