1. Oblicz średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe,podaj dominantę,medianę liczby pestek w winogronach.
liczba pestek 0 1 2 3
liczba owoców 6 54 35 5
2. Na diagramie przedstawiono informacje o liczbie osób w gospodarstwach domowych w Polsce. Przedstaw te dane w tabelce. Jaka była wówczas średnia arytmetyczna liczby osób w gospodarstwie domowym? Podaj dominantę ,medianę i wariancję liczby osób w gospodarstwie.
diagram:
1 osoba-25%
2 osoby-23%
3 osoby-20%
4 osoby-18%
5 osób-8%
6osób
3. W bazie transportowej jest 14 ciężarówek o ładowności po 2,5t każda, 6 ciężarówek o ładowności po 3t i 4 ciężarówki z których każda może załadować 9t.
a) Jaka jest średnia ładowność cięzarówki z tej bazy?
b)Podaj medianę i dominantę ładowności ciężarówek
c)Sporządź diagram przedstawiający dane z zadania
PILNE PLIS POMÓŻCIE
statystyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
Zad.1
\(\overline{a} =\frac{6 \cdot 0+54 \cdot 1+35 \cdot 2+5 \cdot 3}{6+54+32+5} = 1,39\)
\(\sigma = \sqrt{\frac {6 \cdot 0^2+54 \cdot 1^2+35 \cdot 2^2+5 \cdot 3^2} {6+54+35+5}-1,39^2}=\sqrt{0,4579}\)
\(\text{dominanta}= 1\)
\(n=100 \ \Rightarrow \ \text{mediana}=\frac {a_{50}+a_{51}}{2} = \frac {1 +1} 2 = 1\)
\(\overline{a} =\frac{6 \cdot 0+54 \cdot 1+35 \cdot 2+5 \cdot 3}{6+54+32+5} = 1,39\)
\(\sigma = \sqrt{\frac {6 \cdot 0^2+54 \cdot 1^2+35 \cdot 2^2+5 \cdot 3^2} {6+54+35+5}-1,39^2}=\sqrt{0,4579}\)
\(\text{dominanta}= 1\)
\(n=100 \ \Rightarrow \ \text{mediana}=\frac {a_{50}+a_{51}}{2} = \frac {1 +1} 2 = 1\)
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
Zad.2
6 osób - 6% \((100%-25%-23%-20%-18%-8%)\)
wszystkich osób - \(n\)
\(\overline{a} = \frac {0,25 \cdot n \cdot 1+0,23 \cdot n \cdot 2+0,20 \cdot n \cdot 3+0,18 \cdot n \cdot 4+0,08 \cdot n \cdot 5+0,06 \cdot n \cdot 6} {n} = 2,79\)
\(\text{dominanta} = 1\)
\(\text{mediana} = 3\)
\(\sigma = \sqrt{\frac {0,25 \cdot n \cdot 1^2+0,23 \cdot n \cdot 2^2+0,20 \cdot n \cdot 3^2+0,18 \cdot n \cdot 4^2+0,08 \cdot n \cdot 5^2+0,06 \cdot n \cdot 6^2} {n}-2,79^2}=\sqrt{2,2259}\)
6 osób - 6% \((100%-25%-23%-20%-18%-8%)\)
wszystkich osób - \(n\)
\(\overline{a} = \frac {0,25 \cdot n \cdot 1+0,23 \cdot n \cdot 2+0,20 \cdot n \cdot 3+0,18 \cdot n \cdot 4+0,08 \cdot n \cdot 5+0,06 \cdot n \cdot 6} {n} = 2,79\)
\(\text{dominanta} = 1\)
\(\text{mediana} = 3\)
\(\sigma = \sqrt{\frac {0,25 \cdot n \cdot 1^2+0,23 \cdot n \cdot 2^2+0,20 \cdot n \cdot 3^2+0,18 \cdot n \cdot 4^2+0,08 \cdot n \cdot 5^2+0,06 \cdot n \cdot 6^2} {n}-2,79^2}=\sqrt{2,2259}\)