zadanie z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magda2608
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:49

zadanie z treścią

Post autor: magda2608 »

Z dwóch miejscowości oddalonych od siebie o 35 km wyjechały jednocześnie na spotkanie 2 koleżanki. Gdy spotkały się obliczyły, że pierwsza jechała ze średnia prędkością 12km/godz, a druga 16km/h. Ile km przejechała każda z nich??
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

x-droga pierwszej koleżanki
y-droga drugiej koleżanki
t-czas od wyruszenia do spotkania

x+y=35
x=12t
y=16t
28t=35
t=1,25h=75min

x=12*1,25=15
y=16*1,25=20

odp. Jedna przejechała 15km, a druga 20.
ODPOWIEDZ