Proporcjonalność/wielkości wprost proporcjonalne....

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brian
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 kwie 2010, 18:37
Podziękowania: 1 raz

Proporcjonalność/wielkości wprost proporcjonalne....

Post autor: brian »

Siemka wszystkim. Nauczycielka z matmy u nas powiedziała że da 6 każdemu kto zrobi zadania z kropką gwiazdką itp. z działu.
Próbowałem się tego podjąć ale coś nie wszystko daję rady. Proszę o pomoc
1.
a) Jaką liczbę można wpisać między cyfry licznika oraz między cyfry mianownika ułamka 16/32, aby otrzymany ułamek nadal był równy 1/2
Oczywiście to 1/2 to ułamek po prostu. Nie umiem tego zapisać;p
b) Jaką cyfrę można wpisać między cyfry licznika oraz między cyfry mianownika ułamka 16/64 aby otrzymany ułamek był nadal równy 1/4
To tyle z proporcjonalności

Teraz wielkości odwrotnie proporcjonalne
8)
Reporter przeprowadził wywiad z prezesem firmy Siup, produkującej napój o tej samej nazwie.
-Słyszałem że Siup będzie sprzedawany w większych butelkach.
-Tak. Do tej pory Siup rozlewaliśmy do butelek o pojemności 0,25l, a od przyszłego miesiąca będziemy go rozlewać do większych butelek-o pojemności 0,33l
- Jak to wpłynie na liczbę butelek?
-Będziemy rozlewać tyle samo napoju, a liczba butelek zmieni się o 1200 sztuk dziennie.
- A jaka jest teraz wasza dzienna produkcja?
- Tego nie mogę powiedzieć, to tajemnica firmy.
Odkryj tajemnicę firmy, tzn. oblicz, ile butelek dziennie produkuje teraz firma Siup.
10)
W konkursie Mistrz Klawiatury Joasia zajęła drugie miejsce bezbłędnie zapisując w określonym przez jury 4920 znaków. Gdyby pisała o 5 znaków na minutę więcej byłaby pierwsza z wynikiem 5040 znaków. Z jaką prędkością (w znakach na minutę) pisała Joasia?
16) Dziadek Ernest rozdzielił orzechy między swoich wnuków. Każdy dostał 10 orzechów. Najmłodszy wnuk obliczył, że gdyby miał jeszcze 3 braci to dostałby tylko 8 orzechów.
Ile wnuków ma dziadek Ernest?
To by było na tyle. Proszę o szybką odpowiedz gdyż potrzebuję mieć te zadania w dość krótkim czasie :D
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a- szukana liczba
\(\frac{106+10a}{302+10a}=\frac{1}{2}\)

b- szukana liczba
\(\frac{106+10b}{604+10b}=\frac{1}{4}\)
brian
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 kwie 2010, 18:37
Podziękowania: 1 raz

Post autor: brian »

a czy do kolejnych zadań zna ktoś odpowiedz ??? proszę gdyż jest to dla mnie pilne
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość butelek
\(0,25x=(x-1200)\cdot0,33\)

x- cały czas
y- ilość słów pisanych na minutę

\(\begin{cases}xy=4920\\x(y+5)=5040 \end{cases}\)

x- ilość wnuków
\(10x=8(x+3)\)
brian
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 kwie 2010, 18:37
Podziękowania: 1 raz

Post autor: brian »

Bardzo Ci dziękuję Irena. Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś:)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)[100+10x+6]/[300+10x+2] = 1/2
Mnożysz po przekątnych
200+20x+12 = 300+10x+2
10x = 90
x=9
196/392 = 1/2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ