oblicz ile gramow bromku potasu znajduje sie w 40 cm szescie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oblicz ile gramow bromku potasu znajduje sie w 40 cm szescie
oblicz ile gramow bromku potasu znajduje sie w 40 cm szesciennych roztworu o stezeniu molowym Cm = 2,5 mol/dm szescienny ?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 13 maja 2010, 17:58
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Rozwiązanie
Dane: V=40cm3= 0,04dm3; Cm=2,5mol/dm3; M(masa molowa KBr z układu okresowego) = 119g/mol
Szukane: ms= ?
Rozwiązanie:
Aby rozwiązać to zadanie najszybciej możemy użyć wzoru: \(Cm= \frac{ms}{M x V}\) i go przekształcić, aby obliczyć ms: \(ms= Cm x M x V\), więc:
ms= 2,5mol/dm3 x 119g/mol x 0,04 dm3 = 11,9g
Odp.: Masa KBr wynosi 11,9g
Szukane: ms= ?
Rozwiązanie:
Aby rozwiązać to zadanie najszybciej możemy użyć wzoru: \(Cm= \frac{ms}{M x V}\) i go przekształcić, aby obliczyć ms: \(ms= Cm x M x V\), więc:
ms= 2,5mol/dm3 x 119g/mol x 0,04 dm3 = 11,9g
Odp.: Masa KBr wynosi 11,9g
Matematykę można zdefiniować jako przedmiot, w którym nigdy nie wiadomo, o czym się mówi, ani, czy to, o czym się mówi, jest prawdziwe. Matematyka rozszerzona - w tym przypadku trudno jest pojąć cokolwiek.