Baterie słoneczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszka758
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 13 kwie 2010, 17:37
Podziękowania: 4 razy

Baterie słoneczne

Post autor: agnieszka758 »

Państwo Kowalscy uzyskują z baterii słonecznej umieszczonej w ogrodzie prąd elektryczny o natężeniu 2 A przy napięciu 17 V. Ile co najmniej takich baterii należałoby zainstalować, aby uzyskać prąd elektryczny o mocy 2,5 kW? Zapisz obliczenia, uwzględnij w obliczeniach jednostki wielkości fizycznych.
wr178
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 13 maja 2010, 17:58
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: wr178 »

Moc jednej baterii słonecznej:
\(P= U x I\) (P - moc, U - napięcie, I - natężenie)

P= 17V x 2A
P= 34W

Jeżeli chcemy obliczyć ile baterii potrzebujemy, aby uzyskać prąd elektryczny o mocy 2,5kW (2500W) możemy ułożyć proporcje:
1 bateria słoneczna - 34W
x baterii słonecznych - 2500W

x= 73,5 czyli potrzebujemy co najmniej 74 baterie słoneczne.
Matematykę można zdefiniować jako przedmiot, w którym nigdy nie wiadomo, o czym się mówi, ani, czy to, o czym się mówi, jest prawdziwe. Matematyka rozszerzona - w tym przypadku trudno jest pojąć cokolwiek.
ODPOWIEDZ