Oblicz opór zastępczy 4 oporników o oporze 10 omów każdy, połączonych:
a) szeregowo
b) równolegle
c) szeregowo - równolegle ( dwie różne możliwości połączenia)
Najbardziej zależy mi na podpunkcie C
Bardzo proszę o pomoc!!!!!!
Opór zastępczy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 kwie 2010, 17:37
- Podziękowania: 4 razy
a)
Szeregowo- suma oporów, czyli \(R=4\cdot10\Omega=40\Omega\)
b)
Równolegle, czyli:
\(\frac{1}{R}=\frac{1}{10}\cdot4=\frac{4}{10}=\frac{2}{5}\\R=\frac{5}{2}=2,5\Omega\)
c)
1) Spięte po 2 równolegle i te układy połączone szeregowo:
\(\frac{1}{R_1}=\frac{1}{10}\cdot2=\frac{1}{5}\\R_1=5\Omega\\R=2\cdot5=10\Omega\)
2)Spięte równolegle 3 oporniki i do tego dołączony szeregowo czwarty:
\(\frac{1}{R_1}=\frac{1}{10}\cdot3=\frac{3}{10}\\R_1=\frac{10}{3}=3\frac{1}{3}\Omega\\R=10+3\frac{1}{3}=13\frac{1}{3}\Omega\)
Szeregowo- suma oporów, czyli \(R=4\cdot10\Omega=40\Omega\)
b)
Równolegle, czyli:
\(\frac{1}{R}=\frac{1}{10}\cdot4=\frac{4}{10}=\frac{2}{5}\\R=\frac{5}{2}=2,5\Omega\)
c)
1) Spięte po 2 równolegle i te układy połączone szeregowo:
\(\frac{1}{R_1}=\frac{1}{10}\cdot2=\frac{1}{5}\\R_1=5\Omega\\R=2\cdot5=10\Omega\)
2)Spięte równolegle 3 oporniki i do tego dołączony szeregowo czwarty:
\(\frac{1}{R_1}=\frac{1}{10}\cdot3=\frac{3}{10}\\R_1=\frac{10}{3}=3\frac{1}{3}\Omega\\R=10+3\frac{1}{3}=13\frac{1}{3}\Omega\)