podzielność wielomianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adwrer
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 06 maja 2010, 10:19

podzielność wielomianu

Post autor: adwrer »

NIE wykonując dzielenia sprawdź czy wielomian \(P(x)=6x^3-3x^2-28x+5\) jest podzielony przez dwumian \(x+2\).
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

oblicz P(-2)

jeżeli P(-2)=0, to wielomian jest podzielny przez dwumian x+2

P.S. na przyszłość nadawaj topikom sensowniejsze nazwy
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

wykorzystaj tw. Bezout'a
kubar091
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 02 lut 2010, 16:17
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: kubar091 »

\(P(-2)=6\cdot (-8)-3\cdot 4-28\cdot (-2)+5=-48-12+56+5=1 \neq 0\)
Wielomian P nie jest podzielny przez x+2
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Następnym razem topik z takim tytułem skasuję.

edit by Pol: zmieniłem temat
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ