Ciągi. Równanie.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Misio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 30 kwie 2009, 18:26
Podziękowania: 1 raz

Ciągi. Równanie.

Post autor: Misio »

Mam podane a1=a, a2=7,a3=a+2r.
Suma a1,a2 i a3 wynosi 21.
I mam obliczyc równanie: (a+2r)do kwadratu = a'do kwadratu + (a+r)do kwadratu - 2a(a+r) x (-1/10)
Proszę o to żeby ktoś obliczył mi to równanie bo powinno wyjść a=5 a mi ciągle wychodzi inny wynik.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(a_1+a_2+a_3=21\\a+7+a+2r=21\\2a+2r=14\\a+r=7\\a_2=7\\a_1=7-r\\a_3=7+r\)

Równanie:
\((7+r)^2=(7-r)^2+7^2-2(7-r)\cdot7\cdot(-\frac{1}{10})\\49+14r+r^2=49-14r+r^2+49+9,8-1,4r\\28r+1,4r=58,8\\29,4r=58,8\\r=2\\a_1=7-2=5\\a=5\)
ODPOWIEDZ