Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adwrer
Rozkręcam się
Posty: 42 Rejestracja: 06 maja 2010, 10:19
Post
autor: adwrer » 07 maja 2010, 11:19
rozwiąż układ nierówności
\(\begin{cases} y>-x+1 \\ x-y \ge 0 \end{cases}\)
kubar091
Rozkręcam się
Posty: 69 Rejestracja: 02 lut 2010, 16:17
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: kubar091 » 07 maja 2010, 11:46
graficznie może być ?
ja bym narysował dwie proste \(y=-x+1 , y=x\) i uwzględnił warunki nierówności
adwrer
Rozkręcam się
Posty: 42 Rejestracja: 06 maja 2010, 10:19
Post
autor: adwrer » 07 maja 2010, 13:36
nie chodzi mi o graficzny...
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 07 maja 2010, 13:38
Jak już narysujesz proste,to musisz wybrać półpłaszczyznę powyżej funkcji rosnącej(bez tej prostej),
a następnie poniżej prostej y=x wraz z tą prostą.
Otrzymasz wnętrze kąta o wierzchołku (0,5 ; 0,5) z ramieniem górnym,a bez ramienia dolnego.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.