znajdź liczbę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

znajdź liczbę

Post autor: Moravilla »

Połowa pewnej liczby jest o 81 mniejsza od dwu krotności tej liczby. Znajdź tę liczbę
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(0,5x+81=2x
x=54\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

0,5x + 81 = 2x
81 = 1,5x
x = 81 :1,5
x = 54
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ