Miejsce zerowe wielomianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adwrer
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 06 maja 2010, 10:19

Miejsce zerowe wielomianu

Post autor: adwrer »

oblicz Miejsce zerowe wielomianu:

a) W(x)= (x-1)(x+3)^2
b) W(x)= (x+3^3 (x-1)^2
c) W(x)= (x-2)(x^3-1)(x^2-x+3)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Wielomian jest równy \(0\) jeśli jeden z czynników jest równy \(0\)

a) \(x = 1\) lub \(x = -3\)

b) tu jest pokręcony zapis wielomianu, strzelam: \(x=-3\) lub \(x = 1\)

c) \(x = 2\) lub \(x = 1\)

w trzecim nawiasie delta jest ujemna, tzn nie ma miejsc zerowych
ODPOWIEDZ