2 zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hato40
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 05 sty 2009, 15:25

2 zadania

Post autor: hato40 »

1.Dla jakich x,y,z zachodzi równość \((x+1)^2+(y+z)^2+(z+2)^2=0\)
2.Pewna wielkość zmalała o 5%, a następnie wzrosła 100 razy o 1%.Czy wynosiłaby teraz mniej, czy więcej, gdyby odwrotnie-najpierw stukrotnie zwiększyła się o 1%, a potem spadła o 5%.
Bardzo dziękuję za pomoc.Pozdrawiam :D
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)Kwadraty liczb muszą być równe zero,żeby w sumie dać zero.
x+1=0-------->x=-1
z+2 = 0--------> z = -2
y+z=0 podstaw (-2)za z ---------- >y-2=0 --------> y=2
(x,y,z) = (-1,2,-2)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ