2 zadania z geometrii płaszczyzny

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hato40
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 05 sty 2009, 15:25

2 zadania z geometrii płaszczyzny

Post autor: hato40 »

1.Oblicz pole ośmiokąta foremnego o boku a.
2.Oblicz pole figury, którą tworzą wszystkie punkty należące do kwadratu opisanego na okręgu o promieniu 1cm, które nie należą do kwadratu wpisanego w ten okrąg.
Bardzo dziękuję za pomoc w rozwiązaniu zadań :D
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

zadanie 2
Po - pole kwadratu opisanego
Pw - pole kwadratu wpisanego
P - pole figury
a - bok kwadratu wpisanego
b - bok kwadratu opisanego

P= Po-Pw= b^2 - a^2

skoro kwadrat opisany jest na okręgu, to długość jego boku to 2 razy długość promienia, stąd b=2
skoro kwadrat wpisany jest w okrąg, to połowa jego przekątnej ma długość promienia, stąd (a*2^0,5)/2=1 => a=2^0,5

P= 4 - 2 = 2
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

1. P=2a^2ctg22,5stopnia
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Zad.1

Obrazek

\(P=a^2+4ab+2b^2\)

\(a=b\sqrt{2} \ \Rightarrow \ b= \frac{a\sqrt{2}}{2}\)

\(P=a^2+2a^2\sqrt{2} + a^2=2a^2(1+\sqrt{2})\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Zad.2

Obrazek

Różnica kwadratu dużego i małego:

\(R=2^2 - (\sqrt{2})^2=4-2=2\)
ODPOWIEDZ