Witam. mam z tym ogromny problem zapełniam kolejne kartki i nic z tego nie wychodzi. może tu znajdę pomoc bo naprawdę jej potrzebuje. czas chyba iść na korki ale póki co to muszę mieć zrobione ;/ dzięki z góry.pozdrawiam zdolniejszych ;]
Wyznaczyć pochodne funkcji:
\(f(x) = 3-2e^{2x^2+2x+3}\)
\(f(x) = 4+3^{3x^2-2x+5}\)
\(f(x) = 3^{2x^2+2x-3}
\(f(x) = x^{3}-x^{2}\)\)
Pochodna funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(f'(x) =( 3-2e^{2x^2+2x+3})'=3'-(2e^{2x^2+2x+3})'=-[2' \cdot e^{2x^2+2x+3}+2 \cdot (e^{2x^2+2x+3})']=\\
-2 \cdot e^{2x^2+2x+3}) \cdot (2x^2+2x+3)'=-2 \cdot e^{2x^2+2x+3} \cdot (4x+2)=-4(2x+1)e^{2x^2+2x+3}\)
\(f'(x) =( 4+3^{3x^2-2x+5})'=4'+(3^{3x^2-2x+5})'=3^{3x^2-2x+5} \cdot (3x^2-2x+5)' \cdot ln3=\\
3^{3x^2-2x+5} \cdot (6x-2) \cdot ln3=2 \cdot(3x-1) \cdot 3^{3x^2-2x+5} \cdot ln3\)
\(f'(x) = (3^{2x^2+2x-3})'=3^{2x^2+2x-3} \cdot (2x^2+2x-3)' \cdot ln3=\\
3^{2x^2+2x-3} \cdot (4x+2) \cdot ln3=2(2x+1)3^{2x^2+2x-3}\cdot ln3\)
\(f(x) = x^{3}-x^{2}=(x^3)'-(x^2)'=3x^2-2x\)
-2 \cdot e^{2x^2+2x+3}) \cdot (2x^2+2x+3)'=-2 \cdot e^{2x^2+2x+3} \cdot (4x+2)=-4(2x+1)e^{2x^2+2x+3}\)
\(f'(x) =( 4+3^{3x^2-2x+5})'=4'+(3^{3x^2-2x+5})'=3^{3x^2-2x+5} \cdot (3x^2-2x+5)' \cdot ln3=\\
3^{3x^2-2x+5} \cdot (6x-2) \cdot ln3=2 \cdot(3x-1) \cdot 3^{3x^2-2x+5} \cdot ln3\)
\(f'(x) = (3^{2x^2+2x-3})'=3^{2x^2+2x-3} \cdot (2x^2+2x-3)' \cdot ln3=\\
3^{2x^2+2x-3} \cdot (4x+2) \cdot ln3=2(2x+1)3^{2x^2+2x-3}\cdot ln3\)
\(f(x) = x^{3}-x^{2}=(x^3)'-(x^2)'=3x^2-2x\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.