Wyrażenia algebraiczne - dowód - p. roz (zad. maturalne)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Wyrażenia algebraiczne - dowód - p. roz (zad. maturalne)

Post autor: bolc »

z. 48

Udowodnij, że:

\(\frac{a+b}{2} +(ab)^{ \frac{1}{2}} \ge \frac{(a-b)^2}{8a}\)

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Tak jak jest napisane to jest nieprawda. Wstaw a=1, wtedy
\(\frac{1+b}{2}+\sqrt{b}\geq \frac{(1-b)^2}{8}\)
Teraz wystarczy wstawić duże b i będzie źle. Np. b=16.
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Ok, widać ktoś źle zapamiętał treść. Zadanie ze standaryzacji maturalnej :p. Dzięki ;-)!
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

A masz te zadania jakoś zeskanowane? Jakbyś miał to byłbym wdzięczny gdybyś mi wysłał.
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

myślę,że ktoś zapomniał podać założeń;
do mnie też dotarło podobne zadanie ,
oto jego treść:
Uzasadnij,że jeżeli \(0<b \le a\) ,to \(\frac{(a-b)^2}{8a} + \sqrt{ab} \le \frac{a+b}{2}\) .
To daje się uzasadnić,
pozdrawiam
ODPOWIEDZ