Chodzi o to że bok \(|BD| = |FG|\)
Dałem inne oznaczenia bo to na szybko
Matura 2010
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 paź 2009, 18:41
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 paź 2009, 18:41
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 paź 2009, 18:41
Mam pytanie odnośnie zadania 6 i zadania 10. W zadaniu 6 zapisałem warunek na delte, później wzory viete'a, tylko bodajże przy delcie jak wyciągałem pierwiastek to znaki mniejszości/większości pomyliłem jakimś sposobem w drugą stronę i wynik jaki mi potem wyszedł brzmiał \((- \sqrt{8} ; \sqrt{8})\)
Kolejne zadanie to prawdopodobieństwo, rozkminiłem go w tak, że cyfry na kostkach mogą być postaci :
3k
3k+1
3k+2
i sprawdzałem potem przypadki po kolei sumy ich kwadratów, natomiast chyba wypisałem o 4 za mało i wyszło mi 5/27 a nie 9/27=1/3, nie wiem czy można tu mówić o pktach za omege czy coś bo ja po prostu dodawałem te prawdopodobieństwa z wypisanych przypadków... czyli \(\frac{1}{27} +\frac{1}{27}\) ... etc
Jak myślicie ile pktów za to mogę dostać, ile stracić w tych 2 zadaniach...
Dzieki serdeczne za pomoc
Kolejne zadanie to prawdopodobieństwo, rozkminiłem go w tak, że cyfry na kostkach mogą być postaci :
3k
3k+1
3k+2
i sprawdzałem potem przypadki po kolei sumy ich kwadratów, natomiast chyba wypisałem o 4 za mało i wyszło mi 5/27 a nie 9/27=1/3, nie wiem czy można tu mówić o pktach za omege czy coś bo ja po prostu dodawałem te prawdopodobieństwa z wypisanych przypadków... czyli \(\frac{1}{27} +\frac{1}{27}\) ... etc
Jak myślicie ile pktów za to mogę dostać, ile stracić w tych 2 zadaniach...
Dzieki serdeczne za pomoc