przekątna kwadratu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

przekątna kwadratu

Post autor: wiolcia434 »

Przekątna kwadratu jest o 2 cm dłuższa od boku tego kwadratu. Zatem długość boku ile wynosi?
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: anex12345 »

przekatna kwadratu to\(a \sqrt{2}\)
\(a \sqrt{2}=a+2\)
i z tego wylicz a
jak sie nie pomyliłam to wyniosi
a=\(2 \cdot ( \sqrt{2}+1)\)
ODPOWIEDZ