Ciąg an dany jest wzorem an = 4n - 1, a ciąg bn dany jest wzorem bn = -4n - 1. Ciąg cn określony jest następująco :
c1 = a1
c2 = b1
c3 = a2
c4 =b2
c5 = a3
c6 = b3
a) Wykaż, że ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym.
b) Oblicz c2007
c) wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu cn.
zadanie - ciągi! proszę o pomoc!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
n parzyste
\(S_{n}=a_{1}+b_{1}+..+a_{\frac{n}{2}}+b_{\frac{n}{2}}\)
Suma dla ciągu
\(a_{n}\\
S_{\frac{n}{2}}=\frac{3+4\cdot \frac{n}{2}-1}{2}\cdot \frac{n}{2}\\
S_{\frac{n}{2}}=\frac{n^2+n}{2}\)
Suma dla ciągu
\(b_{n}\\
S_{\frac{n}{2}}=\frac{-5-4\cdot \frac{n}{2}-1}{2}\cdot \frac{n}{2}\\
S_{\frac{n}{2}}=\frac{-n^2-3n}{2}\)
Suma dla ciągu
\(c_{n}\\
S_{n}=\frac{n^2+n}{2}+\frac{-n^2-3n}{2}\\
S_{n}=-n\)
n nieparzyste
\(S_{n}=a_{1}+b_{1}+..+b_{\frac{n-1}{2}}+a_{\frac{n+1}{2}}\)
Suma dla ciągu
\(a_{n}\\
S_{\frac{n+1}{2}}=\frac{3+4\cdot \frac{n+1}{2}-1}{2}\cdot \frac{n+1}{2}\\
S_{\frac{n+1}{2}}=\frac{n^2+3n+2}{2}\)
Suma dla ciągu
\(b_{n}\\
S_{\frac{n-1}{2}}=\frac{-5-4\cdot \frac{n-1}{2}-1}{2}\cdot \frac{n-1}{2}\\
S_{\frac{n-1}{2}}=\frac{-n^2-n+2}{2}\)
Suma dla ciągu
\(c_{n}\\
S_{n}=\frac{n^2+3n+2}{2}+\frac{-n^2-n+2}{2}\\
S_{n}=n+2\)
\(S_{n}\)=\(\begin{cases}-n \ dla \ n \ parzystych \\ n+2 \ dla \ n \ nieparzystych \end{cases}\)
\(S_{n}=a_{1}+b_{1}+..+a_{\frac{n}{2}}+b_{\frac{n}{2}}\)
Suma dla ciągu
\(a_{n}\\
S_{\frac{n}{2}}=\frac{3+4\cdot \frac{n}{2}-1}{2}\cdot \frac{n}{2}\\
S_{\frac{n}{2}}=\frac{n^2+n}{2}\)
Suma dla ciągu
\(b_{n}\\
S_{\frac{n}{2}}=\frac{-5-4\cdot \frac{n}{2}-1}{2}\cdot \frac{n}{2}\\
S_{\frac{n}{2}}=\frac{-n^2-3n}{2}\)
Suma dla ciągu
\(c_{n}\\
S_{n}=\frac{n^2+n}{2}+\frac{-n^2-3n}{2}\\
S_{n}=-n\)
n nieparzyste
\(S_{n}=a_{1}+b_{1}+..+b_{\frac{n-1}{2}}+a_{\frac{n+1}{2}}\)
Suma dla ciągu
\(a_{n}\\
S_{\frac{n+1}{2}}=\frac{3+4\cdot \frac{n+1}{2}-1}{2}\cdot \frac{n+1}{2}\\
S_{\frac{n+1}{2}}=\frac{n^2+3n+2}{2}\)
Suma dla ciągu
\(b_{n}\\
S_{\frac{n-1}{2}}=\frac{-5-4\cdot \frac{n-1}{2}-1}{2}\cdot \frac{n-1}{2}\\
S_{\frac{n-1}{2}}=\frac{-n^2-n+2}{2}\)
Suma dla ciągu
\(c_{n}\\
S_{n}=\frac{n^2+3n+2}{2}+\frac{-n^2-n+2}{2}\\
S_{n}=n+2\)
\(S_{n}\)=\(\begin{cases}-n \ dla \ n \ parzystych \\ n+2 \ dla \ n \ nieparzystych \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.