Tytułowe zdanie zasugerowało mi poprzez "zatrzymujemy", że przypadki:
1. losujemy kulę piątą, zatrzymujemy, potem kulę trzecią
2. losujemy kulę trzecią, zatrzymujemy, potem kulę piątą
są różne. Jednak według rozwiązania tego zadania: http://www.zadania.info/d22/9810316 tak nie jest. Wynik akurat wyszedł identyczny, ale to przypadek, jak widać z rozwiązania, sprowadza się to i tak do usunięcia dwójek z mianownika.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu nie brana jest tu pod uwagę kolejność?
"Losujemy kulę, zatrzymujemy, a następnie losujemy drugą"
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 kwie 2010, 21:40
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Po pierwsze kule nie są numerowane.Interesuje nas tylko ich kolor.
Oczekujemy,żeby obie kule były białe.
Wszystkich białych jest n,czarna jedna,zatem razem jest ich n+1.
Prawdopodobieństwo,że pierwsza wylosowana jest biała = n/(n+1)
Zostało już (n-1) białych i jedna czarna,razem n kul.
Prawdopodobieństwo,że znowu wylosujemy białą = (n-1)/n
Oczekujemy,żeby obie kule były białe.
Wszystkich białych jest n,czarna jedna,zatem razem jest ich n+1.
Prawdopodobieństwo,że pierwsza wylosowana jest biała = n/(n+1)
Zostało już (n-1) białych i jedna czarna,razem n kul.
Prawdopodobieństwo,że znowu wylosujemy białą = (n-1)/n
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 kwie 2010, 21:40
Ha! Znalazłem zadanie, w którym podobnie "losujemy jedną, następnie drugą" i omega liczona jest już w inny sposób (logiczny)!
http://www.zadania.info/d22/4950658
Tak więc w zadaniu z pierwszego postu jest błąd.
(omega w zadaniu z pierwszego postu powinna być równa \({ (n+1)\choose 1 } * { n\choose 1 }\)
http://www.zadania.info/d22/4950658
Tak więc w zadaniu z pierwszego postu jest błąd.
(omega w zadaniu z pierwszego postu powinna być równa \({ (n+1)\choose 1 } * { n\choose 1 }\)