Urny - losowanie bez patrzenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xlab
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 08 kwie 2010, 21:35
Podziękowania: 5 razy

Urny - losowanie bez patrzenia

Post autor: xlab »

Kod: Zaznacz cały

Z urny zawierającej 4 kule czarne i 5 białych wyjmujemy losowo jedną kule i nie oglądając jej odkładamy, a z pozostałych w urnie kul losujemy jednocześnie dwie kul losujemy jednocześnie dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że:
a) obie kule za drugim razem są białe
b) wylosowane za drugim razem kule są różnokolorowe 

a) ja myślałem, że mogę to policzyć tak:

\(\overline{\overline{\Omega}}= {9 \choose 3} =84
\overline{\overline{A}}= {5 \choose 3} + {5 \choose 2} \cdot {4 \choose 1}=50

P(A)= \frac{25}{42}\)


czyli po prostu licząc jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia 3 białych lub 2 białych i czarnej, ale coś nie pasuje tu..

jednak nie zgadza mi się to z odpowiedzią:

Kod: Zaznacz cały

1. sposób:

A -zdarzenie polegające na wylosowaniu za drugim razem dwóch kul białych
C1-zdarzenie polegające na tym, że pierwszym razem wylosowano kule czarną
B1-zdarzenie polegające na tym, że pierwszym razem wylosowano kule białą

\(P(A)=P(C1)\cdot P(A|C1)+P(B1)\cdot P(A|B1)= \frac{4}{9}\cdot \frac{ {5 \choose 2} }{ {9 \choose 2} }+ \frac{5}{9}\cdot \frac{ {4 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }= \frac{5}{18}\)

Kod: Zaznacz cały

2. sposób:

Uwaga: jeśli z treści zadania wnioskujesz, że pierwsze losowanie nie ma żadnego wpływu na wynik, zadanie możesz rozwiązać wykorzystując definicje prawdopodobieństwa klasycznego
\(P(A)= \frac{ {5 \choose 2} }{ {9 \choose 2} }= \frac{5}{18}\)

Proszę o pomoc..
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

xlab
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 08 kwie 2010, 21:35
Podziękowania: 5 razy

Post autor: xlab »

dzięki wielkie, bardzo pomogłaś :]
ODPOWIEDZ