losowanie cyfr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

losowanie cyfr

Post autor: domino21 »

Ze zbioru cyfr Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w liczbę 3-cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułożymy liczbę mniejszą od 555.

moje rozwiązanie trochę różni się od tego zamieszczonego w kluczu, mianowicie, klucz podaje: \(\overline{\overline{\Omega}}=\frac{10!}{7!}\), a ja bym to zrobił tak: \(\overline{\overline{\Omega}}=9\cdot 9\cdot 8\)

co o tym myślicie?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Myślę że w kluczu jest błąd. Nie usunięto ze zbioru omegi "liczb" zaczynających się od \(0\).

Będzie ich \(9 \cdot 8\)

czyli

\(\overline{\overline{\Omega}} = 10 \cdot 9 \cdot 8 - 9 \cdot 8 = 9 \cdot 9 \cdot 8\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ja uważam, że w zbiorze wszystkich zdarzeń nie można pomijać n. p. liczby 035, bo taka możliwość przecież istnieje. Tym samym trzeba tu traktować liczbę 035 jako liczbę "trzycyfrową" spełniającą warunek zadania (jest mniejsza od 555). Jeśli takie liczby uwzględnione są w odpowiedzi, to dobrze.
ODPOWIEDZ