Wykonaj działania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomek205
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 13 mar 2010, 15:52

Wykonaj działania

Post autor: tomek205 »

1. \(\frac{1}{x+3} \cdot \frac{x^2-9}{2x} =\)?
2.\(\frac{x^2-6x}{x+3} : \frac{x}{x+2} =\) ?
3. \(\frac{3}{x} + \frac{6}{x-2} =\) ?
aggatka004
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 06 mar 2010, 17:26
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: aggatka004 »

1. \(\frac{1}{x+3} \cdot \frac{x^2-9}{2x} = \frac{x^2-9}{2x(x+3)}= \frac{(x+3)(x-3)}{2x(x+3)}= \frac{x-3}{2x}\)
aggatka004
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 06 mar 2010, 17:26
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: aggatka004 »

3. \(\frac{3}{x} + \frac{6}{x-2} =\frac{3(x-2)+6x}{x(x-2)}=\frac{3x-6+6x}{x(x-2)}=\frac{9x-6}{x(x-2)}\) (ja bym zrobila tak)
tomek205
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 13 mar 2010, 15:52

Post autor: tomek205 »

dzięki
ODPOWIEDZ