Prostokąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Spooner
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 gru 2008, 17:10

Prostokąt

Post autor: Spooner »

Wśród prostokątów o ustalonej długości przekątnej p znaleźć ten, którego pole jest największe. Nie stosowac metod rachunku różniczkoweg.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Równoległobok
W prostokącie
\(d_{1}=d_{2}=d\\
P=\frac{d^2 sin\alpha}{2}\)

Sinus kąta między przekątnymi będzie przybierał maksymalną wartość =1 dla kąta \(90^o\), czyli prostokąt musi być kwadratem.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ