udowodnij nierówność

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

udowodnij nierówność

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Udowodnij, że jeśli:

a) x,y są liczbami rzeczywistymi, to \(x^2+y^2 \ge 2xy\),

b) x,y,z są liczbami rzeczywistymi takimi, że \(x+y+z=1\), to \(x^2+y^2+z^2 \ge \frac{1}{3}\).

Dziękuję
aggatka004
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 75
Rejestracja: 06 mar 2010, 17:26
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: aggatka004 »

a) skorzystaj ze wzoru skróconego mnozenia
\(x^2+y^2 \ge 2xy\)
\(x^2+y^2-2xy \ge 0\)
\((x-y)^2 \ge 0\)
ODPOWIEDZ