udowodnij, że...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
perrsona
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 11 lut 2010, 17:47
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

udowodnij, że...

Post autor: perrsona »

udowodnij, że dla każdego \(n \ge 1\) prawdziwe jest twierdzenie:
\(4^n>n^2\) wiem, że indukcja aczkolwiek w pewnym momencie dochodzę do sytuacji z której nie mogę wybrnąć :) z góry serdecznie dziękuję
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

No to może tak
1.
\(n=1\) prawda
2.
\(n=k\)
\(4^k>k^2\)
3.
\(n=k+1\)
\(4^{k+1}>(k+1)^2\)
\(4 \cdot 4^k-k^2-2k-1>4 \cdot k^2-k^2-2k-1=3k^2-2k-1=(k - 1)(3k + 1)\)
dla \(k \ge 1\)
\((k - 1)(3k + 1) \ge 0\)
czyli
\(4^{k+1}>(k+1)^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ