ciekawe równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(16^x(4x+1)=12
16^x=\frac{12}{4x+1}
16^x=\frac{12}{4(x+\frac{1}{4})}
16^x=\frac{3}{x+\frac{1}{4}}\)
\(f(x)=16^x
g(x)=\frac{3}{x+\frac{1}{4}}\)
nic innego mi nie przychodzi do głowy jak rozwiązanie graficzne, narysuj funkcje f(x) i g(x) w jednym układzie współrzędnych i sprawdź, gdzie wykresy się przecinają
16^x=\frac{12}{4x+1}
16^x=\frac{12}{4(x+\frac{1}{4})}
16^x=\frac{3}{x+\frac{1}{4}}\)
\(f(x)=16^x
g(x)=\frac{3}{x+\frac{1}{4}}\)
nic innego mi nie przychodzi do głowy jak rozwiązanie graficzne, narysuj funkcje f(x) i g(x) w jednym układzie współrzędnych i sprawdź, gdzie wykresy się przecinają