Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Posty: 1860 Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 25 kwie 2010, 10:28
proszę o pomoc rozwiązaniu:
Wiadomo, że 1,5849 jest przybliżeniem liczby \(10^{0,2}\) z zaokrągleniem do 4 miejsc po
przecinku. Wyznacz przybliżenie liczby
\(10^{- \frac{4}{5}}\) z zaokrągleniem do 3 miejsc po przecinku
oraz przybliżenie liczby
\(10^{ \frac{11}{5}}\) z zaokrągleniem do 1 miejsca po przecinku.
dziękuję
domino21
Expert
Posty: 3725 Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:
Post
autor: domino21 » 25 kwie 2010, 11:13
\(10^{-\frac{4}{5}}=10^{-1+0,2}=10^{-1}\cdot 10^{0,2}=0,1\cdot 1,5849=0,15849\approx 0,158\)
\(10^{\frac{11}{5}=10^{2+0,2}=10^2 \cdot 10^{0,2}=100\cdot 1,5849=158,49 \approx 158,5\)
celia11
Fachowiec
Posty: 1860 Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 25 kwie 2010, 11:19
domino21 pisze: \(10^{-\frac{4}{5}}=10^{-1+0,2}=10^{-1}\cdot 10^{0,2}=0,1\cdot 1,5849=0,15849\approx 0,159\)
dlaczego na koniec zaokrąglenie jest takie:
0,159
jest 9
skoro na czwartym miejscu mamy 4?
domino21
Expert
Posty: 3725 Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:
Post
autor: domino21 » 25 kwie 2010, 11:21
sorki
mój błąd, już poprawiam