Hej moglibyście mi pomow z rozwiazaniem kilku zadan z arkusza maturalniego nr 4 dzieki z gory )
Zad. 25
Oblicz, dla jakiego argumentu x wartość funkcji określonej wzorem 2/ x^+2x+4jest największa i podaj ją.
Zad. 27
Oblicz wysokośc CD trojkata ABC, gdy |AB|= 6, |BC|=7, |CA|=5
Zad. 29
Sciana boczna w ostroslupie czworokatnyum prawidłowym jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem\ 70^a wysokość tej sciany ma długość 10cm. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa. Wynik zaokrąglij do dwoch miejsc po przecinku
Zad.30
Nieskończony ciag liczbowy (a_n) jest określony wzorem a_n = 2- 1/n , gdzie n=1,2,3,…
a) Oblicz ile wyrazow ciagu (a_n) jest mniejszych od 1,975
b) Dla pewnej licznby x trzywyrazowy ciag (a_2 , a_7, x) jest arytmetyczny. Oblicz x
Funkcja, trójkąt, ostrosłup, ciąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
z. 25
Najlepiej będzie zrobić chyba przez pochodną
z. 27
Obliczasz pole ze wzoru herona, a potem wysokość ze wzoru na pole trójkąta
z. 29
Robisz przekrój ostrosłupa zawierający wierzchołek ostr. oraz kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy. Wychodzi ci trójkąt równoramienny o bokach h, h i a, gdzie h to wysokość ściany bocznej, a podstawa to dł. podstawy ostrosłupa oraz z kątem przy podstawie 70 stopni. Obliczasz a chociażby z twierdzenia cosinusów i obliczasz pole ściany bocznej i mnożysz razy 4. Cosinus kąta 70 możesz odczytać z tablic lub pobawić się trygonometrią (70=45+30)
z. 30
a) Robisz nierówność: 2-1/n<1,975. Wychodzi ci: 1/n>0,035 i włączasz kalkulator: n powinno chyba wyjść 28
b)a_2=2-1/2 ; a_7=2-1/7 i obliczasz x z definicji ciągu arytmetycznego: a_7=1/2(a_2+x)
Najlepiej będzie zrobić chyba przez pochodną
z. 27
Obliczasz pole ze wzoru herona, a potem wysokość ze wzoru na pole trójkąta
z. 29
Robisz przekrój ostrosłupa zawierający wierzchołek ostr. oraz kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy. Wychodzi ci trójkąt równoramienny o bokach h, h i a, gdzie h to wysokość ściany bocznej, a podstawa to dł. podstawy ostrosłupa oraz z kątem przy podstawie 70 stopni. Obliczasz a chociażby z twierdzenia cosinusów i obliczasz pole ściany bocznej i mnożysz razy 4. Cosinus kąta 70 możesz odczytać z tablic lub pobawić się trygonometrią (70=45+30)
z. 30
a) Robisz nierówność: 2-1/n<1,975. Wychodzi ci: 1/n>0,035 i włączasz kalkulator: n powinno chyba wyjść 28
b)a_2=2-1/2 ; a_7=2-1/7 i obliczasz x z definicji ciągu arytmetycznego: a_7=1/2(a_2+x)