wyznacz dziedzinę i uprość wyrażenie
\(\frac{\frac{c^3-4c^2- 17c + 60}{c^2+c-12} \cdot (c-2)+ 7c - 59}{4c-28}\)
Dziedzinę znalazłam. D= R\ {-4, 2, 7}
No ale nie mogę sobie poradzić żeby to jakoś poskracać:
\(\frac{\frac{c^3-4c^2- 17c + 60}{c^2+c-12} \cdot (c-2)+ 7c - 59}{4c-28}\)=
\(=\frac{c^3-4c^2-17c+60+ 7c^2 - 59c + 28c - 236}{4(c-7)(c+4)}=\)
\(=\frac{c^3 + 3c^2 - 48c - 176}{4(c+4)(c-7)}\)
I co dalej?
A w ogóle to w odpowiedziach jest tak: \(\frac{c+7}{4}\)
wyznacz dziedzinę i uprość wyrażenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\frac{\frac{c^3-4c^2- 17c + 60}{c^2+c-12} \cdot (c-2)+ 7c - 59}{4c-28}=\frac{\frac{(c - 3)(c + 4)(c - 5)}{(c - 3)(c + 4)} \cdot (c-2)+ 7c - 59}{4c-28}=\frac{(c - 5)(c-2)+ 7c - 59}{4c-28}=\\
\frac{c^2 - 7c + 10+7c - 59}{4(c-7)}= \frac{c^2 -49}{4(c-7)} =...\)
\frac{c^2 - 7c + 10+7c - 59}{4(c-7)}= \frac{c^2 -49}{4(c-7)} =...\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.