Stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaq12wsx0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 14 lis 2009, 17:14
Podziękowania: 21 razy

Stożek

Post autor: zaq12wsx0 »

Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli trójkąt ten będziemy obracać wokół dłuższej przyprostokątnej to otrzymamy stożek którego pole powierzchni bocznej wynosi \(32\pi\) Oblicz długość boków tego trójkąta.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(90^o\) - największy kąt trojkąta prostokątnego
\(90^o,90^o-r, 90^o-2r\) - ciąg arytmetyczny
\(90^o+90^o-r+ 90^o-2r=180^o\)
\(r=30^o\)

\(90^o,60^o,30^o\) - kąty trójkąta

Przekrojem stożka będzie trójkąt równoboczny
Obliczam \(l\) (przeciwprostokątna naszego trójkąta)
\(l\) - tworząca
\(2r=l \Rightarrow r= \frac{l}{2}\)
\(P_b=\pi rl=\pi \frac{l}{2} \cdot l=\frac{\pi l^2}{2}\)
\(\frac{\pi l^2}{2}=32 \pi\)
\(l^2=64\)
\(l=8\)

Obliczam \(r\) (przyprostokątna naszego trójkąta
\(r= \frac{l}{2}\)
\(r= \frac{8}{2}\)
\(r=4\)

Obliczam wysokość stożka (przyprostokątna naszego trojkąta)
\(h^2=l^2-r^2\)
\(h^2=8^2-4^2\)
\(h=4 \sqrt{3}\)

Boli któjkąta to : \(4,4 \sqrt{3} ,8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Zablokowany