graniastosłup prawidłowy czworokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 02 mar 2010, 21:57
graniastosłup prawidłowy czworokątny
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokościach h=4 i i przekatnej podstawy d=4.Przekatna sciany bocznej tego graniastoslupa jest nachylona do podstawy pod kątem:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Przekątna podstawy to przekątna kwadratu d = a*pierw.2 ,gdzie a oznacza długość boku kwadratu.
a*pierw.2 = 4 --------------> a=4/pierw.2 = 2*pierw.2
Przekątna ściany bocznej,krawędź podstawy i krawędź boczna tworzą trójkąt prostokątny.
tgA = h/a = 4/[2*pierw.2] = pierw.2
tgA = około1.4142 ------------ > Kąt A ma około 54 stopnie i 45 minut
a*pierw.2 = 4 --------------> a=4/pierw.2 = 2*pierw.2
Przekątna ściany bocznej,krawędź podstawy i krawędź boczna tworzą trójkąt prostokątny.
tgA = h/a = 4/[2*pierw.2] = pierw.2
tgA = około1.4142 ------------ > Kąt A ma około 54 stopnie i 45 minut
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.