cieplo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamill0009
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 15 mar 2010, 20:39

cieplo

Post autor: kamill0009 »

przykladowe zadanie na cieplo:
t1=20 m1=0.5kg
t2=60 m=1kg
t3=?
do wody o m1 i t1 wlewamy wode o m2 i t2. Oblicz temp koncowa po wyrowaniu sie teamperatur t3=?
wiec:
Q1=Q2
Q1=m1\(\cdot\)cw\(\cdot\)(t1-t3)
Q2=m1\(\cdot\)cw\(\cdot\)(t2-t3)

m1\(\cdot\)cw\(\cdot\)(t1-t3)=m1\(\cdot\)cw\(\cdot\)(t2-t3)
m1t1- m1t3=m2t2-m2t3 i tu jest problem bo robiac tak to po przeksztalceniu wzorow zeby obliczyc t3 wychodzi wszystko z minusem co mi nie da wyniku, a w kluczu jest tak m1t1- m1t3=-m2t2+m2t3 dlaczego?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(Q_1=Q_2
m_1 c_w\cdot(t_3-t_1)=m_2c_w(t_2-t_3)
m_1(t_3-t_1)=m_2(t_2-t_3)
m_1t_3-m_1t_1=m_2t_2-m_2t_3
t_3(m_1+m_2)=m_2t_2+m_1t_1
t_3=\frac{m_2t_2+m_1t_1}{m_1+m_2}
t_3=46,7^{\circ}\)
ODPOWIEDZ