Dziedzina funkcji logarytmicznej

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
huzar55
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 06 sty 2010, 20:43
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Dziedzina funkcji logarytmicznej

Post autor: huzar55 »

Wyznacz Df

Obrazek
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(6^{x+1}-6^{x-1}-210>0\)

\(6 \cdot 6^x- \frac{1}{6} \cdot 6^x>210\)

\((6- \frac{1}{6}) \cdot 6^x>210\)

\(\frac{35}{6} \cdot 6^x>210\ \ \ | \cdot \frac{6}{35}\)

\(6^x>36\)

\(x>2\)

\(D_f=(2\ ;+ \infty )\)
ODPOWIEDZ