moglby mi ktos z was wytlumaczyc jak to jest z ta wart. bezwzgledna?
np. |x|\(\le\)6
f(x)= -|x|
|x+7|\(\ge\)4
|x-7|\(\ge\)4
|2x-1|
|x-3|
jak to sie rozwiazuje bo nie kumam wogole wartosci bezwzglednej
wartosc bezwzgledna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jak potraktujesz wartość bezwzględną jako odległość od ustalonego punktu, to będzie ci łatwiej, i tak:
|x|\le6 oznacza odległość x od zera jest mniejsza lub równa 6, czyli o 6 w lewo i 6 w prawo, co daje <-6,6>
|x+7|\ge4 oznacza odległość x od -7 jest większa lub równa 4, czyli od -7 o 4 w lewo i 4 w prawo i dalej, co daje (-nieskończoność,-11)suma(-3,+nieskończoność)
|x-7|\ge4 odległość x od 7 jest większa lub równa 4 i analogicznie jak wyżej,
|2x-1| jak wyłączysz 2 przed wartość bezwzględną, to masz dwukrotną odległość od 1/2
a w ostatnim masz odległość x od 3
|x|\le6 oznacza odległość x od zera jest mniejsza lub równa 6, czyli o 6 w lewo i 6 w prawo, co daje <-6,6>
|x+7|\ge4 oznacza odległość x od -7 jest większa lub równa 4, czyli od -7 o 4 w lewo i 4 w prawo i dalej, co daje (-nieskończoność,-11)suma(-3,+nieskończoność)
|x-7|\ge4 odległość x od 7 jest większa lub równa 4 i analogicznie jak wyżej,
|2x-1| jak wyłączysz 2 przed wartość bezwzględną, to masz dwukrotną odległość od 1/2
a w ostatnim masz odległość x od 3