oceny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
raw123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 28 lut 2010, 11:24

oceny

Post autor: raw123 »

Tomek otrzymał z pięciu sprawdzianów z matematyki następujące oceny 3,2,5,5,2 aby średnia jego ocen ze sprawdzianu wynosiła co najmniej 4 wystarczy aby z następujących dwóch sprawdzianów otrzymał oceny
A 4,4
B 5,4
C 5,5
D 5,6
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a,b- oceny z następnych dwóch sprawdzianów
\(\frac{3+2+5+5+2+a+b}{7} \ge 4\\a+b+17 \ge 28\\a+b \ge 11\)
D.
ODPOWIEDZ