powierzchnia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

powierzchnia

Post autor: ala1234 »

powierzchnia lasu na mapie zajmuje 200 cm^2 . Jaka jest powierzchnia tego lasu w hektarach jesli skala mapy wynosi 1 : 25000


:(
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(1:25000\\1cm\ -\ 25000cm=250m\\1cm^2\ -\ 250^2m^2\\1cm^2\ -\ 62500m^2=6,25ha\\200cm^2\ -\ 200\cdot6,25ha=1250ha\)
ODPOWIEDZ