promieniowanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ala1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 98
Rejestracja: 10 mar 2010, 14:50

promieniowanie

Post autor: ala1234 »

oblicz minimalna czestotliwosc promieniowania ktore spowoduje emisje elektronow z powierzchni niklu jezeli praca wyjscia z tego metanu w=5eV
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(h \nu =W + E_k
E_k=0
h \nu =W
\nu =\frac{W}{h}=\frac{5 \cdot 1,6 \cdot 10^{-19}J}{6,63\cdot 10^{-34}J\cdot s}
\nu =1,2\cdot 10^{15} Hz\)
ODPOWIEDZ