Dany jest trójkąt \(ABC:\ A=(-6,2),\ B(-1,4),\ C(4.-6)\). Oblicz długość wysokości trójkąta poprowadzonej z wierzchołka \(C\)
generalnie mam problem z zrozumieniem co złe zrobiłem, wszystko dla mnie ma sens co zrobiłem. a nie widzę żadnych błędów rachunkowych. poprawna odpowiedz to \({60\sqrt{29}\over29}\)
przepraszam za chaotyczne zapisanie, mam nadzieje że jest to do wybaczenia.
Zadanie z trójkątem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2123
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
Re: Zadanie z trójkątem
Zadanie możemy rozwiązać bez obliczania pola trójkąta.
1.
Znajdujemy równanie prostej AB, zawierającej podstawę trójkąta (prosta przechodząca przez dwa punkty).
2.
Znajdujemy równanie prostej CD, zawierającej wysokość trójkąta (prosta prostopadła do prostej AB i przechodząca przez dany punkt).
3.
Znajdujemy współrzędne punktu \( D (x_{D}, y_{D})\) - spodku wysokości trójkąta, rozwiązując układ równań złożony z prostych AB i CD.
4.
Obliczamy długość wysokości trójkąta \( h = |\overline{CD}|\) jako odległość dwóch punktów.
1.
Znajdujemy równanie prostej AB, zawierającej podstawę trójkąta (prosta przechodząca przez dwa punkty).
2.
Znajdujemy równanie prostej CD, zawierającej wysokość trójkąta (prosta prostopadła do prostej AB i przechodząca przez dany punkt).
3.
Znajdujemy współrzędne punktu \( D (x_{D}, y_{D})\) - spodku wysokości trójkąta, rozwiązując układ równań złożony z prostych AB i CD.
4.
Obliczamy długość wysokości trójkąta \( h = |\overline{CD}|\) jako odległość dwóch punktów.