Ker i Im

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 309
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 164 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Ker i Im

Post autor: Filip25 »

Znajdz Kerf, Imf, ich wymiary oraz bazy dla następującego odwzorowania liniowego:
\(f(x,y,z)=(2x-y-z,x+y+4z,2x+y+5z,-x-z)\)

Sprawdź czy f jest mono-, epi- lub izomorfizmem.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2127
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 503 razy

Re: Ker i Im

Post autor: janusz55 »

Żeby rozwiązać to zadanie musimy najpierw wiedzieć co oznaczają napisy:
- \( Ker(f), \)

-\( Im(f). \)
Filip25
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 309
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 164 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Ker i Im

Post autor: Filip25 »

ker - jądro
im-obraz
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2127
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 503 razy

Re: Ker i Im

Post autor: janusz55 »

Super!

Co to jest jądro przekształcenia \( f: V \rightarrow W \)

\( ker(f) = \{ ...\} \subset V ? \)

Co to jest obraz przekształcenia \( f: V \rightarrow W \)

\( im(f) = \{ ...\} \subset W ? \)
Filip25
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 309
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 164 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Ker i Im

Post autor: Filip25 »

no z tym juz gorzej ;(
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2127
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 503 razy

Re: Ker i Im

Post autor: janusz55 »

\( ker(f) = \{\vec{x}\in V: f(\vec{x}) = \vec{0}\} \subset V\)

\( im(f) = \{ f(\vec{x}): \vec{x} \in V \}\subset W \)

Stąd wynika, że aby znaleźć jądro przekształcenia, to do jakiej wartości przyrównujemy równania przekształcenia \( ? \)

Stąd wynika, że aby wyznaczyć obraz przekształcenia \( f \) i korzystając z twierdzenia:

" Jeżeli układ: \( \vec{x_{1}}, ..., \vec{x_{n}} \) rozpina podprzestrzeń \( V, \) to układ \( f(\vec{x_{1}}),..., f(\vec{x_{n}})".\) rozpina \( im f, \) to co musimy sprawdzić?
Ostatnio zmieniony 26 gru 2024, 17:52 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
Filip25
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 309
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 164 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Ker i Im

Post autor: Filip25 »

przyrównujemy równania przekształcenia do zera, i rozwiązujemu układ równań, tak?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2127
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 503 razy

Re: Ker i Im

Post autor: janusz55 »

..... Tak.
Filip25
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 309
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 164 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Ker i Im

Post autor: Filip25 »

x=-z
y=-3z
\(z \in R\)

i co teraz?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2127
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 503 razy

Re: Ker i Im

Post autor: janusz55 »

To nie jest poprawne rozwiązanie.

Z ostatniego - czwartego równania wyznaczamy na przykład \( z \) w zależności od \( x \) i wstawiamy do pierwszych trzech równań.
Filip25
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 309
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 164 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Ker i Im

Post autor: Filip25 »

no to jak wyznaczyłem z to wychodzi:
z=-x
y=3x
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2127
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 503 razy

Re: Ker i Im

Post autor: janusz55 »

Dobrze, to teraz składamy to rozwiązanie w postaci wektora kolumnowego:

\( ker(f(x,y,z)) = \left(\begin{matrix} x \\ y \\ z \\ \end{matrix} \right) = \left(\begin{matrix} .\\ . \\ . \\ \end{matrix} \right). \)
Filip25
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 309
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 164 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Ker i Im

Post autor: Filip25 »

janusz55 pisze: 26 gru 2024, 18:49 Dobrze, to teraz składamy to rozwiązanie w postaci wektora kolumnowego:

\( ker(f(x,y,z)) = \left(\begin{matrix} x \\ y \\ z \\ \end{matrix} \right) = \left(\begin{matrix} x\\ 3x \\ 3x \\ \end{matrix} \right). \)
i co dalej?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2127
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 503 razy

Re: Ker i Im

Post autor: janusz55 »

To jest złe złożenie.
Filip25
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 309
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 164 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Ker i Im

Post autor: Filip25 »

Filip25 pisze: 26 gru 2024, 19:20
janusz55 pisze: 26 gru 2024, 18:49 Dobrze, to teraz składamy to rozwiązanie w postaci wektora kolumnowego:

\( ker(f(x,y,z)) = \left(\begin{matrix} x \\ y \\ z \\ \end{matrix} \right) = \left(\begin{matrix} x\\ 3x \\ -x \\ \end{matrix} \right). \)
i co dalej?
ODPOWIEDZ