Rozłóż wielomian na czynniki

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
eW77
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 19 kwie 2010, 18:22
Podziękowania: 70 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: eW77 »

Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia
w(x)= x^4 + x^3 +8x + 8
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x^4 + x^3 +8x + 8=x^3(x+1)+8(x+1)=(x+1)(x^3+8)=...\)
i teraz do drugiego nawiasu zastosuj wzór skróconego mnozenia
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ