Dowód geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 106
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 47 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Dowód geometryczny

Post autor: Maciek32 »

Podstawą trapezu równoramiennego ABCD jest średnica półokręgu stycznego do podstawy CD i przecinającego ramiona w punktach E i F będących środkami tych ramion.
Wykaż, że \(\sin \alpha \cdot cos \alpha = \frac{1}{4} \), jeśli \( \angle ABE= \alpha \)
Załączniki
4040ee70403997346190ede84b11bfc5.jpeg
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Dowód geometryczny

Post autor: Jerry »

Dorysuj trzy promienie, odcinek \(\overline{EF}\) dzielący jeden z nich na połowy, zauważ istnienie kątów \(60^\circ,\ 30^\circ,\ 75^\circ\) i ... poszukaj kąta \(\alpha\) :lol:

Pozdrawiam

[edited] poprawiłeś... \(|\angle ABE|=15^\circ\) jako połowa kąta środkowego o którym już pisałem :!:
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 106
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 47 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Dowód geometryczny

Post autor: Maciek32 »

Skąd te kąty?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Dowód geometryczny

Post autor: Jerry »

O tym pisałem:
4040ee70403997346190ede84b11bfc5.jpeg
Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 106
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 47 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Dowód geometryczny

Post autor: Maciek32 »

Dalej nie za bardzo widze skąd to.
Czy to z tego ze kąt ESX (X to spodek wysokosci) to 90°?
Tulio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 336
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 21 razy
Otrzymane podziękowania: 92 razy
Płeć:

Re: Dowód geometryczny

Post autor: Tulio »

Może to pomoże:
skad.png
skad.png (43.44 KiB) Przejrzano 76 razy
mamy trójkąt prostokątny. Jakie ma kąty jeżeli znamy dwa jego boki \(r\) i \(\frac{r}{2}\)?
ODPOWIEDZ